• truck Geen verzendkosten
  • helpdesk Helpdesk 7 dagen per week
  • achteraf betalen Bij ons kun je achteraf betalen

Koekjes stempel

Bak nu koekjes met je eigen koekjesstempel
Wat is er nu leuker dan koekjes bakken met een eigen stempelafdruk. Op Moederdag, bijvoorbeeld, is mama zeer vereerd met eigen gebakken koekjes waar ook nog eens “I love mama” op staat. Zo zijn er nog ontelbaar veel mogelijkheden om je eigen koekjes te voorzien van een superleuke afdruk.

Koekjes stempel

Wat is een koekjesstempel?

Koekjesstempels zijn meestal gemaakt van siliconen en worden ook wel deegstempel genoemd. Ze kunnen in allerlei vormen voorkomen, maar de ronde vorm kom je erg veel tegen. De diameter van een dergelijke stempel is ongeveer zes centimeter. In de siliconen stempel is een bepaalde afbeelding of tekst gemaakt. Hiermee maak je reliëf in je eigen gebakken koekjes. Vaak kun je meerdere stempels op dezelfde houder klemmen, zodat je aan één houder genoeg hebt. Denk erom dat je de koekjes altijd stempelt voor ze de oven ingaan (vandaar de naam deegstempel). Stempelen na het bakken is vrijwel onmogelijk, al kun je soms de afdruk nog wel een beetje bijwerken met de stempel. 

 

Hoe werkt een koekjesstempel?

De meeste mensen hebben voor het bakken van koekjes wel een lekker en vertrouwd recept. Je kunt ook een koekjes stempel set kopen. Naast de stempel en een deegrolgeleider, is hier vaak ook een recept bij inbegrepen, zodat je altijd een goed koekjesrecept bij de hand hebt. Als het deeg klaar is, kun je de koekjes maken door een uitsteekring in het uitgerolde deeg te steken. Vaak zit in een uitsteekring ook in de koekjes stempel set. Vervolgens pak je de stempel en doe hier een beetje bloem op, zodat de stempel niet aan het deeg gaat plakken. Nu druk je de stempel stevig in het deeg. Hoe beter de afdruk zichtbaar is in het deeg, hoe beter hij ook na het bakken te zien is. 

 

Gepersonaliseerde koekjesstempel

Het is ook mogelijk om te kiezen voor koekjesstempels met naam. Deze kun je speciaal laten maken helemaal naar jouw eigen wensen. Meestal kun je kiezen uit verschillende lettertypes en lettergroottes, zodat de stempel echt helemaal gepersonaliseerd is. Je kunt deze laten maken met iedere naam die je maar wilt. Deze gepersonaliseerde koekjesstempel is natuurlijk heel erg leuk om koekjes met je eigen naam te mee maken. Daarnaast is het ook heel erg leuk om iemand zelfgemaakte koekjes cadeau te geven met zijn of haar naam. Denk maar eens aan een kraamcadeau, een verjaardagscadeau of een bedankje voor iemand. 

Koekjesstempel zelfgemaakt

Behalve koekjesstempels met naam, kun je ook kiezen voor koekjesstempels met je eigen tekst of afbeelding. Je kunt natuurlijk kiezen voor alle teksten en afbeeldingen die je maar wilt. Of het nu “I love you” of ‘fijne verjaardag’ is , het is allemaal mogelijk. Heb je een idee in je hoofd hoe deze stempel eruit zou moeten zien, dan kun je dit laten uitvoeren. Het is wel belangrijk dat je kiest voor grove en grote patronen. Als je kiest voor kleine sierlijke vormen dan is er na het bakken weinig te zien van de afbeelding en tekst en dat zou erg jammer zijn. Zelfgebakken koekjes met een eigen tekst zijn altijd erg verrassend voor de koffievisite en een groot succes op de high tea, dus overweeg zeker om zelfgemaakte koekjesstempels aan te schaffen.

 

Koekjesstempel voor de kerst

Er zijn veel speciale gelegenheden die je kunt gebruiken om je eigen gebakken koekjes te voorzien van een bijpassende afbeelding en tekst. De kerst is een feest dat bij uitstek geschikt is om zelf koekjes te bakken en de kerst biedt veel mogelijkheden als het gaat om afbeeldingen en teksten. Denk maar eens aan: een kerstboom, een kerstman, sokken, sneeuwvlokken, een sneeuwpop, een ster of een rendier. Natuurlijk kun je ook kiezen voor teksten als: Vrolijk Kerstfeest, Happy Christmas of Joyeux Noël. Er zijn trouwens nog veel meer speciale gelegenheden die geschikt zijn om koekjes van een speciale stempel te voorzien, bijvoorbeeld Pasen of Valentijnsdag. Een koekjesstempel voor de kerst mag echter zeker niet in je collectie ontbreken.

 

Hoe behaal je de beste resultaten met koekjesstempel?

Het maken en bakken van koekjes met een mooie stempel is in principe heel eenvoudig, maar toch is er wel een aantal factoren waar je op moet letten. Het zou namelijk erg jammer zijn als je zelfgemaakte koekjes mislukken. Een belangrijk aspect is dat je het deeg goed laat koelen voor je gaat stempelen. Deeg dat een tijdje in de koelkast heeft gelegen, stempelt veel gemakkelijker en de afdruk is veel beter te zien dan deeg op kamertemperatuur. Elders in dit artikel staat dat je de stempel stevig aan moet drukken in het deeg, maar je moet ook weer niet te hard duwen. In dat geval is de kans groot dat er deeg aan de stempel blijft plakken en het koekje vervolgens geruïneerd is. Met deze tips lukt het vast om heerlijke zelf gestempelde koekjes op tafel te zetten.